Έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2010 που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης

Έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2010 που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης

Προς Υπουργούς:

- Οικονομίας , Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης             

 

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα του φαρμάκου από την πρώτη  μέρα διακυβέρνησης υπήρξαν κάτι παραπάνω από ατυχείς. Η πολιτική που ακολούθησαν τα συναρμόδια Υπουργεία  επέφεραν δυσμενέστερα αποτελέσματα από ότι εάν είχαν αδρανήσει. Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που θα επιφέρουν την μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη.

Τα όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έγιναν μέχρι σήμερα,  είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη κατά 10% των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα, το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του  2009 και τον αρμόδιο Υπουργό να αναρωτιέται στην Βουλή γιατί αυξάνονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, στις 19 Νοεμβρίου 2009 οι τρείς συναρμόδιοι Υπουργοί σε κοινή τους συνέντευξη,  ανακοινώνουν ότι το φάρμακο στην χώρα μας θα παίρνει τιμή ίση με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 26 με βάση δηλαδή την ισχύουσα νομοθεσία από τον Ιούλιο του 2009.

Δύο μήνες αργότερα έρχεται ρύθμιση στην Βουλή όπου το φάρμακο στην χώρα μας θα παίρνει τιμή ίση με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης, η οποία αποσύρεται ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα και κυρίως της συμπολίτευσης. Επανέρχεται το υπουργείο Ανάπτυξης ένα μήνα μετά και με νέα διάταξη τον Μάρτιο του 2010  ορίζει ότι το φάρμακο θα παίρνει τιμή με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 22 χωρών που ορίζονται με νόμο.

Στην συνέχεια,  εκδίδεται αγορανομική διάταξη με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2010,  η οποία και αντικαθίσταται με νέα μεταβατική στις 27 Απριλίου,  μόλις ένα μήνα μετά, παράνομη μιας και δεν βασίζεται σε προηγούμενη εξουσιοδότηση του νόμου 3840/2010 και η οποία προβαίνει σε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Όμως, η  απόφαση να εκδοθεί  νέα μεταβατική αγορανομική διάταξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση  με  το άρθρο 14 του νόμου 3840/2010 που η Βουλή έχει ψηφίσει  και που προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε των 22 , νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καμία αγορανομική διάταξη δεν μπορεί να αγνοήσει, δεδομένου ότι υπουργική απόφαση ( όπως είναι η αγορανομική διάταξη) δεν μπορεί να ακυρώνει ούτε προσωρινά νόμο του κράτους.

Παράλληλα, η οριζόντια μείωση στην τιμή των φαρμάκων αδικεί μέρος αυτών , που ήδη έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες σε απόσυρση σημαντικών φαρμάκων από την αγορά, ενώ ευνοεί μερικά άλλα.

Μέχρι σήμερα έπρεπε να είχαν εκδοθεί 3 δελτία τιμών και δεν εκδόθηκε κανένα. , με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να στρεβλώνεται από τη μη κυκλοφορία νέων προϊόντων.

Αδυνατούμε λοιπόν να αντιληφθούμε την σκοπιμότητα μιας τέτοιας παράνομης απόφασης γνωρίζοντας ότι,  το αντίτιμο των λανθασμένων   χειρισμών στον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου θα κληθούν δυστυχώς  να πληρώσουν όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες αλλά και   τα ασφαλιστικά ταμεία , τα νοσοκομεία και η σχετιζόμενη με το φάρμακο αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα.

Επιπρόσθετα,  οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1 δις από την μείωση των τιμών των φαρμάκων καταρρίπτονται πλήρως. Απεναντίας,  η αδυναμία να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε για τη τιμολόγηση των φαρμάκων και τη λίστα οδήγησε σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων το πρώτο τετράμηνο του 2010  σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 κατά 50 εκατ. Ευρώ στο ΙΚΑ και κατά 15 εκατ. Ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης συνεχίζονται και όσο αφορά το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκου . Ανακοινώνεται ότι είναι το πιο αξιόπιστο της Ευρώπης την ώρα που η ίδια  η Υπουργός Οικονομίας στην ολομέλεια της βουλής το αμφισβητεί. Λίγες μέρες μετά  και σε πρόσφατο δελτίο τύπου, η ίδια Υπουργός  κάνει λόγο ότι οι τιμές της μεταβατικής διάταξης του Απριλίου  θα ισχύουν μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου 2010 οπότε θα υπάρξει η πλήρης αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις τιμές.

Όσον αφορά την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα τα ταμεία που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκου, πληρώνουν τα φάρμακα στην ίδια τιμή με κάποιον που αγοράζει ένα κουτί, δηλαδή χωρίς καμία έκπτωση. 

Και αυτό γιατί δεν εφαρμόζεται ούτε η λίστα φαρμάκων που η κυβέρνηση ψήφισε πριν από 6 μήνες, ούτε η επιστροφή του 3% επί του τζίρου από την φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν τα φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία με κέρδος 35%, καθώς επίσης τα φαρμακεία χρεώνουν στα ταμεία με 35% κέρδος τα 89 ακριβά φάρμακα.

Σχετικά με τον έλεγχο του όγκου  συνταγογράφησης έχει παγώσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου (διυπουργική επιτροπή) για τη μηχανοργάνωση του συστήματος χορήγησης φαρμάκων, η μηχανοργάνωση θα ήταν γεγονός πριν το τέλος του 2010. Αντί αυτού, πειραματίζεται με πιλοτικά προγράμματα και επινοεί μηχανισμούς που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα φαρμακοθεραπεία.

Κατόπιν όλων όσων προαναφέρονται

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα προκύψει από την απόσυρση δεκάδων φαρμάκων από την αγορά και την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί σε χιλιάδες ασθενείς;
  • Θα τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ σε υψηλότερες τιμές επιβαρύνοντας αδίκως τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων;
  • Γιατί δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών αρχές Φεβρουαρίου με την ανακοστολόγηση της τετραετίας,  με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ.; Είναι αλήθεια ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε έτοιμη τη λίστα με τα φάρμακα από το Δεκέμβριο 2009;
  • Γιατί δεν έχει εκδοθεί τους τελευταίους μήνες δελτίο τιμών με τα  φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα και έπρεπε η τιμής τους να μειωθεί κατά 20%;
  • Είναι αλήθεια ότι η υπηρεσίες του ΥΠΟΙΑΝ είχαν ζητήσει περιθώριο τριών μηνών (μέχρι αρχές Μαρτίου 2010) για να ολοκληρώσουν την ανατιμολόγηση 6500 σκευασμάτων και ο κ. Γενικός Γραμματέας θεώρησε μεγάλο το χρονικό αυτό διάστημα με αποτέλεσμα να αναθέσει το έργο σε ιδιώτες με τα γνωστά αποτελέσματα;
  • Ποιοι στελεχώνουν το αρμόδιο παρατηρητήριο τιμών, τι εμπειρία διαθέτουν και ποιες οι πηγές τους για τη τιμολόγηση των φαρμάκων; Τι τους εμπόδισε στο να αξιοποιήσουν πλήρως το παρατηρητήριο τιμών από την αρχή με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης μείωσης των τιμών;
  • Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο 14 του νόμου 3840/2010 και πως θα αποφευχθεί η ακύρωση της επικείμενης μεταβατικής διάταξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγε ήδη η φαρμακοβιομηχανία;
  • Πως εξηγείτε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2010 την ώρα που ο εξορθολογισμός δαπανών  κρίνεται αναγκαίος αν όχι επιβεβλημένος ;
  • Οι επερωτώντες Βουλευτές

    Σαλμάς Μάριος

    Καράογλου Θεόδωρος